Journal

Löpande nyheter om våra projekt, under skissfas, byggfas eller färdigställande.

Indirekt Ljus

Vi har tidigare varit inne en hel del på belysning både exteriört och interiört–och en viktig aspekt oavsett vilket syfte och funktion belysningen har så är det viktigt att tänka på att den ska vara behaglig.

Projekt Vyskutan

Projekt Vyskutan - granne till det projekt vi publicerade förra veckan - bygger på huvudattraktionen för tomten, vyn mot Åreskutan. Utifrån det och tillsammans med tomtens vackra skogsterräng så har vi format en arkitektur som ska skapa en härlig gemenskap med sin omgivning.

Kilsågad Träpanel

Kilsågat virke kan man se i exempelvis gamla husfasader och golv, och är en metod man använde sig mycket av förr.

Projekt Vyälliste

Projekt Vyälliste bygger på huvudattraktionen för tomten, vyn mot fjället Välliste! Utifrån det och tillsammans med tomtens skogskvaliteter så har vi format en arkitektur som bygger på naturkontakt och maximering av upplevelser.

Kopparplåt

Idag vill vi inspirera med en detalj från en torprenovering vi gör i Sörmland! Det är ett småskaligt byggnadsvårdsprojekt där vi renoverar med traditionella metoder enligt konstens alla regler, men där vi också lägger krut på detaljerna med material som kommer åldras vackert och hålla i generationer.

Folkets Pris 2023

Kärnvirke Arkitektur har i samarbete med Östersunds-Posten utsett årets vinnare av Jämtland/Härjedalens arkitekturpris, där folket har fått nominera och rösta på sin favoritbyggnad. Vinnaren, som delar topplistan med Rådhuset i Östersund och Vemdalens kyrka...

Projekt 2030

Projekt 2030 – Detta är en villa i Östersund som fått en tillbyggnation på grund av tillökning; en kontemporär planlösning tillika husrenovering. Här finns ett modernt fokus där saker som tv får stå tillbaka till fördel för gemenskap och umgänge.

Projekt Snöflingan

Projekt Snöflingan är en tillbyggnad på en fin och spännande sportstuga mot norska gränsen. Stugans redan karaktäristiska utformning har gett inspiration till tillbyggnaden som följer samma språk.

Projekt Bergskusten

Det är lätt att längta efter en arkitektur som skapar ett starkt band mellan dig och naturen! Det är alltid lika väl när en kund till oss känner likadant och dessutom är villig att driva ett projekt framåt på den idén. Människa i naturen, arkitektur i natur! Det är vad vi jobbar på i Gällö!

Karmlösa Fönster

I samarbete med Ryds Glas har vi tagit fram en ny innovativ monteringsmetod av karmlösa fönster.

Projekt Byggnadsvården

Projektet Byggnadsvården innefattar en befintlig byggnad från sekelskiftet där huset får en genomgående renovering för att återställa huset till dess gamla karaktär. Vi har sett över byggnadens samtliga fyra våningar, där rumsfördelning och ytskikt uppdaterats och där även källaren och vinden nu blir en del av familjens vardag.

Slam & Linoljefärg

Generellt när vi pratar färg för utomhusbruk såsom fasader så står det mellan slamfärg och linoljefärg. De är båda miljövänliga och bra för underlaget, men det finns några saker som skiljer dem åt!

Tjära

Användandet av tjära går tusentals år tillbaka och är en av de tidigast kända metoder för att bevara trä, och den håller måttet än idag!

Projekt Timmerkarl

Projekt Timmerkarl - ett timmerhus till en riktig timmerkarl! Det här älskar vi! Äktheten och kompetensen inom ett material och hantverk. Höga mål och hårt arbete, då skapar vi som bäst projekt och kan lära oss tillsammans, skapa nytt och få bidra med detaljer som vi filat på i åratal.

Shadow Gap

Att ha golvlister är dels en praktisk lösning för att dölja ojämnheter och mötet mellan olika material, men kan om de är lite mer påkostade också vara ett pampigt inslag rummet.

Dold Förvaring

Förvaring är a och o i många av våra projekt och vi gör vårt bästa för att nyttja alla tänkbara utrymmen till någon praktisk funktion. Idag vill vi slå ett slag för dold förvaring – i dubbel bemärkelse - där både prylar och förvaringsutrymmet i sig är dolt eller kamouflerat.

Pressmeddelande - Fönsterdesign

Tommy Vince på Kärnvirke Arkitektur hade fått många nej på hans förslag om att limma fönster direkt på stommen tills han valde att anlita Ryds Glas i Östersund. Tillsammans har man nu tagit fram en helt ny metod som gör det möjligt att använda karmlösa fönster, något som ger mer ljusinsläpp och som dessutom gör det enklare att återbruka glasen.

Projekt Timmerfusionen

Projekt Timmerfusionen, ett återbruksprojekt av Jämtländsk timmerstuga. Detta är en ny enfamiljsbostad som ska fungera som ett extra boende i närheten av familj och vacker natur. På en idyllisk äng, bland gamla bondgårdshus, omgärdat av slående vyer med berg och skog ska detta nu resa sig.

Hemmaspa

Om man uppskattar att pyssla om sig själv och spendera tid i badrummet i dusch eller bad så kan man med lite kreativitet skapa en avkopplande och lyxig miljö!

Projekt Rondellplanen

Gamla timmerhus har alla något gemensamt; de är rätt svåra att få till planlösningar på för att passa de kontemporära behov vi har som familj på fler än 4. Dimensioneringen av timmerstockar och hur man organiserat timmerhus genom åren skapar rum i fil, eller i anslutning till varandra.

Ljuskällor

Rätt ljus på rätt plats är viktigt! När man pratar ljuskällor så brukar man dela in det i 3 kategorier: allmänbelysning, punktbelysning och stämningsbelysning. Vi vill även lyfta en fjärde kategori: dagsljus!

Projekt Fjälluften

Här ska storstadspuls bytas ut mot krispig fjälluft och vyer av snöbeklädda toppar! Här ska huset spegla omgivningarna och lugnet med granpanel, zinktak, och en interiör av trä, sten och dova kulörer i en jordnära färgskala.

Träbalkar

Funderar du på att bygga nytt, bygga till, eller kanske ta bort en vägg för att öppna upp planlösningen? Oavsett hur ditt byggprojekt ser ut behöver du med största sannolikhet använda dig av någon typ av balk.

Glasveranda

Verandan är i grunden en mindre utbyggnad till ett hus, som utgörs av golv, pelare och tak. Ofta uppförs denna i anslutning till byggnadens huvudentré med syftet att skydda entrén från väder och vind.

Projekt A-O

Projekt A.O : A-frame i kurvatur, paradoxalt och fullt av dynamik. Ett vindskydd uppe på kalfjället på berget Hovärken i Lofsdalen. Det här är nya mötesplatsen för fjällentusiaster som besöker MTB-, skid- och vandringleder som korsar Panorama! Tillsammans i en cirkel, mot en solvarm söderliggande fasad, framför en eld eller i den slutna vindskyddsdelen tillsammans med en värmande kamin, omgiven av vackert grånad kärnfurupanel. Det här är så mycket Kärnvirke Arkitektur det kan bli!

Takstolar

Takstolar utgör ofta den huvudsakliga bärningen av en byggnads yttertak och de laster som utomhusklimatet innebär. Takstolar kan även möjliggöra stora och öppna ytor inomhus, både vad gäller takhöjd och rumsvidd

Projekt Ängsbrynet

Projekt Ängsbrynet är en liten byggnad med en BOA på enbart 46 kvm – men rymden, luftigheten, siktlinjerna och vyerna ger känslan av att den är större!

Taktäckning

Yttertakets roll är dels att avleda nederbörd, dels att vara estetiskt. Vilket taktäckningsmaterial som är möjligt att använda sig av avgörs av den aktuella takkonstruktionens lutning och utformning. Om du är i planeringsstadiet och har koll på vilken takvinkel din detaljplan tillåter kan du utifrån det se vilka alternativ som finns för ditt husprojekt.

Sauna

Under åren har vi lärt oss av våra finska vänner vad som är en traditionell bastuupplevelse och vi vill passa på att dela med oss av det rika kulturvärdet här med en serie bastuinlägg.

Projekt Marbella-Jämten

När vi ritar upp planlösningar planerar vi alltid för att effektivisera och förenkla utefter hur kundens vardag och behov ser ut. Ett exempel på det kan vara att utföra dagliga sysslor såsom tvätt!

Planlösning

När vi ritar upp planlösningar planerar vi alltid för att effektivisera och förenkla utefter hur kundens vardag och behov ser ut. Ett exempel på det kan vara att utföra dagliga sysslor såsom tvätt!

Projekt Fannbygården

En riktig pärla som växer fram under pågående helrenovering, med av kunden noga utvalda metoder och material!

Topografi

En stor anledning till att vi vill jobba lokalt är att vi ska ha möjligheten att snabbt och enkelt kunna besöka fastigheten, i allt från nybyggnation, till renovering och tillbyggnader. Det säkerställer en kvalitativ och väl anpassad arkitektur!

Texturer

Många hem har idag en vit bas i interiören, ofta med genomgående plana, halvmatta ytor som gör att miljön kan kännas opersonlig. Att addera några enstaka accentfärger är ett vanligt förekommande tips, men vi vill även lyfta vikten av att blanda olika texturer! Det är det som gör inredningen mer levande, även i de mest avskalade ljusa miljöer.

Projekt Narnia

Platsen är allt i detta projekt. Magiskt belägen i bergen, isolerat från samhällets bekvämligheter men med visuell koppling till en av Sveriges största skidorter! Det är så paradoxalt att det slog oss med häpnad! Att det finns såna här platser! All lycka till kunden som vistas här!

Projekt 1280°

Förra veckan var vi på invigning av Östersunds nya keramikstudio 1280°! Det är så roligt att det finns en ny kreativ plattform, och att vi fått vara med och hjälpa till i uppbyggnaden av den!

Härbre

Det är inte helt ovanligt att man har ett härbre ståendes på sin tomt, inte minst här uppe i Jämtlandstrakterna. Kanske har man till och med en nedmonterad stomme som aldrig kommer till användning för att man inte riktigt har något syfte för den.

Projekt Fotberöring

Just denna stuga är från en tid då stugorna hade en annan skala än vad vi börjat bli vana med i fjällen idag. Det är en stark kvalitet. För här sitter man nära varandra, hopträngda kring matbordet, mormor bredvid barnbarn, vuxen med ett par sprudlande barnfötter som viftar med tårna mot låret.

Fönster

I en riktigt bra fönstersättning använder man bara fönster där det behövs och skapar upplevelser. För att lyfta upplevelsen måste man också vara disciplinerad med att inte addera fönster, ibland gäller faktiskt uttrycket ”less is more” även här!

Badrum - badkar

Ett enkelt men tänkvärt tips när man planerar badrum med badkar! Placera blandaren på väggen vid mitten eller lite på sidan av badkaret, eller om man har gott om plats, våga ta ut svängarna och ha badkaret ståendes mitt i rummet med en golvblandare!

Diffusionsöppet

I de allra flesta av våra projekt brukar vi föreslå en diffusionsöppen väggkonstruktion, något som inte alltid är känt av alla men en självklarhet för oss. Varför?

Projekt Gemenskapen

Inramat av Jämtländsk natur ligger detta fritidshus, som tillsammans med omkringliggande fastigheter ägs av närmsta släkten som gärna spenderar tid tillsammans här på somrarna. Därför fanns det önskemål om en tillbyggnad som rymmer ett rejält matbord som många kan samlas kring och även att frigöra yta och möjlighet till förvaring i det lilla köket.

Projekt Sidledes

Pragmatiskt och lösningsorienterat projekt som mötte kundens redan färdiga utkast. I det här fallet hade kunden det bästa kvittot någonsin, nämligen en granne som redan byggt ett nästintill identiskt projekt. Har man möjlighet att vara i och känna på hur en potentiell utbyggnad känns och är nöjd med det, då är det bara att köra!

Ängsmark

Landskapsarkitektur och arkitektur går hand i hand. Vi delar ofta med oss av tankar och tips även kring utomhusmiljön när vi ritar upp nya projekt till våra kunder.

Natur & Arkitektur

Oavsett hur fantastisk arkitektur i sig kan vara, så spelar även omgivningarna en väldigt stor roll! När vi jobbar med nya tomter så brukar det första vi säger vara: bevara träden!

Projekt Kvistad

Här har vi en kul liten abstraktion som fäst sig på ett hus från mitten av förra seklet. En ny farstukvist, som ersätter den gamla och som ger en större hall och som resultat ett större kök. En volym som flirtar med den vinkel som arkitekten då införde för livfullhet, som vi idag plockar upp!

Ytterpanel

I Sverige är trä bland de vanligaste fasadbeklädnaderna, och det kan stå sig i många år om man behandlar det på rätt sätt.

Projekt Hemlyckan

Projektet som är fyllt av kärlek, till huset, till familjen och närvaron i livet! Det här projektet kan säkert många känna igen sig i under det gångna året. Grundad i att hemma är bäst och en vilja att investera i det man har nära. Villan som får det där lyftet och blir ett paradis!

Gärdsgårdsrum

Gärdsgård som rumsbildare - När det kommer till staket bör man komma underfund med vad syftet med staketet är och fokusera på ytor där det verkligen tjänar ett syfte. Genom att göra det kan man undvika att investera där det inte har någon effekt och betydelse och i stället lägga kraften på där det tillför något berikande för upplevelsen.

Tallegren

Sidobord till soffan, sängen eller grönskan. Nu smyglanserar vi denna första del i vår begynnande möbelkollektion!

Projekt Verandajuvelen

Ett fritidshus utanför Nyköping som ska berikas med en vacker inglasad veranda. Förutom Jämtland är även Sörmland våra hemtrakter och därför känner vi oss trygga med att utforma arkitektur som passar de kulturella värden som finns där - något som är viktigt för oss och varför vi värderar lokala samarbeten.

Projekt Stuga Fjällviste

Vi är så stolta över detta projekt, vårt första signaturprojekt! Tillsammans med Jämtlandshus har vi fått möjligheten att med i princip fria händer skapa det som fjällvistelse betyder för oss.

Alnarp Cleanwater Technology

Många gånger vid ny- och ombyggnation ska nytt avlopp in. Vi brukar rekommendera våra kunder som har enskilt avlopp att överväga Alnarp Cleanwater som är en teknologi som jobbar med kretslopp och mikroorganismer.

Projekt Pergola Ratio

Visst börjar vi alla gå i sommartankar! Timmar på altanen med familjen barfota runtomkring. Den där gassande solen. Just det ja…skugga!

Regntunna

På många platser runtom i Sverige råder det årligen vattenbrist under sommaren och ett enkelt men bra tips som både sparar på pengar, vatten och miljön är regntunnan.

Projekt Livfullheten

Det här är navet för ett aktivt friluftsliv och en vardag med småbarn, där funktionalitet är a och o och har legat till grund för utformningen av planlösningen.

Projekt Havsbrisbranten

Här kan vi snacka vyer! För att åstadkomma en häpnadsväckande upplevelse valde vi att alternera mellan stort och litet. Stort för vyer, vidder för gemenskap, lugn och närvaro kontra litet som får stå för rörelse och pragmatism till förmån för det stora.

Projekt Funkisplusett

Projekt Funkisplusett [funkis+ett]: ett renoveringsprojekt med fokus på en tillbyggnation. Målet var att addera ett sovrum till och se över köket på detta karaktärsrika funkishus.

Färgsättning Interiört - del 3

Fredagsinspiration – tredje och sista delen av tips kring färgsättning interiört! I den här bildserien har man gått all in på färg både på väggar och i tak.

Färgsättning Interiört - del 2

Vi har varit inne mycket på skapandet av olika rumsligheter i våra senaste inlägg, och färg är både ett ekonomiskt och enkelt sätt att skapa konstraster och häftiga miljöer med om man tänker lite utanför boxen!

Projekt Kontrasten

På Frösön bland åkerholmar och hästgårdar kommer detta projekt nu börja ta form, ett projekt lika kontrast- och livfullt som sin omgivning. När vi adderar dynamik till arkitekturen så skapar vi samtidigt ett resultat som ger olika upplevelser beroende på perspektiv över tid. Det håller nyfikenheten vid liv!

Kurvaturer

Kurvaturer i plan: en rum i rummet-indelare. När man pratar om öppen planlösning så är det ofta en sömlös koppling mellan rum man eftersöker, med möjligheten att kunna gå mellan två delar av byggnaden utan att öppna dörrar eller andra avskiljande element. Ofta kommer dock frågan på tal om hur man skapar rum i rummet. För det är ju ändå behagligt, samtidigt som det ger volymerna en dynamik och mångsidighet, när man kan skärma av och få lugnare och mer aktiva ytor.

Projekt Kägeltorpet

På en sjötomt i Sandvikens kommun ligger denna charmiga gamla kägelbana som idag är fritidshus.

Hängrännor

Hängrännans konstruktion är komplex i vårt jämtländska klimat. Växlingen av kallt och varmt vintertid skapar det välkända fenomenet av stora isbildningar som böjer, förstör och sliter av hängrännorna. Så varför har vi ens dessa hängrännor?

Färgsättning Interiört - del 1

Valet av att färgsätta ett rum påverkar hur vi upplever rummen. Medveten applicering kan skapa magiska upplevelser när perspektiven och rumsförståelsen förvrängs. Med färgsättning kan man korrigera rum till de önskemål man eftersträvar.

Projekt Drängtorpet

Strax utanför Östersund, bland ängar och gamla timmergårdar, med vyer mot både sjö och snöklädda fjäll, ska denna pärla Projekt Drängtorpet med tillhörande garage uppföras!

Förnstersättning

Fönstersättning kan ibland vara bland de svårare momenten när vi ritar hus. Det är många parametrar att ta hänsyn till, som till exempel hur de förhåller sig i rummen så att det blir lättmöblerat, hur de ramar in vyerna, hur de linjerar med varandra på respektive våning och hur de, oavsett symmetri eller asymmetri, skapar en balanserad exteriör.

Projekt Timmerrevolutionen

Projekt Timmerrevolutionen har utvecklats tillsammans med en växande familj som under projekttiden blev en till, och därmed blev behovet av fler sovrum desto mer angeläget! Fastigheten som ligger i Åre kommun är spännande i det avseendet att den genomgått så många förändringar, som sig bör när det talas om hus som har många år på nacken.

Färgad lerklining

Tidigare har vi skrivit om hur lerklining i århundraden använts som isolering och underlag för tapetsering i svenska timmerhus. Idag har vi andra effektivare lösningar för just det, men det finns massa argument till varför lerklining är så bra och användbart än idag!

Projekt Ladugården

Detta är en nyproduktion av en stor ladugård som rymmer, ja, det mesta! I byggnaden ska det nämligen drivas nya verksamheter.

Hikki

Vilken lyx det är att ta med badupplevelsen utomhus, oavsett väder och temperatur! En produkt som vi verkligen tycker om och som vi vill tipsa er om är Hikki-badkaret.

Projekt Fäbodhallen

Projekt Fäbodhallen finner ni söderut längs Storsjön, bland fäbodarna och den bondekultur som färgat terrängen. Här sker ett generationsskifte och sonen tar över barndomstorpet. Gammalt ska möta nytt, men med stor respekt för det som är.

Utanpåliggande Rör

Utanpåliggande rör i badrum är lättsamt att jobba med och underhålla, men är inte särskilt estetiskt tilltalande. Med lite kreativitet kan man dock vända det till något genomtänkt och effektfullt som lyfter hela inredningen!

Infästning

Infästning av träkonstruktion, hur ska man tänka? Hur gör man det riktigt snyggt? Här kommer vårt bästa tips som dessutom förlänger livslängden och resursåtgången på ditt projekt!

Projekt Nystarten

Projekt Nystarten – Här trycker vi på reboot och tar ett nytt grepp om denna rationella tegelkåk.

Plintgrund

Plintgrund! Så vackert, så simplistiskt, så hållbart. Betong är en av de största utsläppsbovarna på ett bygge. I de allra flesta byggen ackumuleras det till grunden. Valet av grund blir därför en vattendelare för ditt nästa projekt, ett enormt utsläpp eller en ansvarsfull minimerad.

Projekt Gotlandstillflykten

Projekt Gotlandstillflykten är ett projekt som talar sitt eget språk! Hit vänder sig familjen för att få lugn, ro och tid tillsammans på en av Sveriges vädersäkraste platser.

Stuga Fjällviste

Här är den interiör vi föreslår till vår fritidshusmodell Fjällviste. Vi har lagt mycket tanke på funktion samt sunda material som ska hålla länge!

Rumsavdelare

Att syskon som delar rum ibland stör varandra eller blir osams om exempelvis städning är nog oundvikligt. Det här är en smart lösning som vi tror kan underlätta!

Projekt Nisses Bageri

Nu blir det andra bullar! Nisses hembageri i Åsarna som brann ner till grunden i våras har vi fått äran att rita upp igen! Det vi fick i uppdrag var att ge ett förslag på ett liknande funkishus med samma dimensioner som det som var innan, se före-bild sist bland bilderna. En kul utmaning att göra en nytappning och uppfräschning som gör att bageriet blir ett självklart besök både som lokalbo och genomresande!

Kontemporärt Uttryck

När man anlitar en arkitekt kan man undvika att ta kostsamma beslut som sen kanske inte blir som man tänkt. Vi kan hjälpa dig att visualisera ett färdigt resultat så att du med säkerhet vet vad du vill ha och vad du får!

Stör Som Stupränna

Stuprännan i kombination med det norrländska klimatet, det är en komplicerad relation! Lösningen tycks ofta vara värmekablar, men det är en förlegad och onödig insats i de allra flesta fallen. Framtiden är lägre resurskonsumtion och då gäller det att tänka ekologiskt för att hitta bra lösningar.

Fasadbelysning Del 2

asadbelysning kan också kommunicera form och budskap. Tänk därför på detta innan ni investerar i fasadbelysning, vilket vi såklart tycker är extra kul såhär års! Ljus har den fantastiska förmågan att lyfta ett arkitektoniskt element i mörkret. Vet man vad man gör kan man därför använda det på lämpligt vis för att förstärka och lyfta en detalj.

Projekt Rivieran

Projekt Rivieran är ett kul projekt som grundar sig i lösningsorientering och kollektivets gemenskap! Denna fastighet delas mellan syskon och ligger på västkusten med havet som utsikt. Det är dags att bygga ut!

Fasadbelysning Del 1

Fasadbelysning. Detta ämne tåls att behandlas i flera inlägg. Därför har vi förberett en serie, först ut är fasadbelysning på garage/carport

Konsultation

När man anlitar en arkitekt kan man undvika att ta kostsamma beslut som sen kanske inte blir som man tänkt. Vi kan hjälpa dig att visualisera ett färdigt resultat så att du med säkerhet vet vad du vill ha och vad du får!

Träfiberisolering

Med temperaturen som droppar utomhus vrids värmen upp och kanske återkommer tanken om projektet: isolering. Vi använder oss av en fantastisk produkt som vi uteslutande föreslår till våra kunder, Hunton träfiberisolering.

Projekt Fäbodvallen

Långt upp på höjden anländer man som på prärien till denna kulturskatt, Fäbodvallen. En fastighet som innefattar en mängd kulturbyggnader, fulla av den Jämtländska levnadsstilen och vår historia. Här finns byggnadskonsten och hantverket av trä, vi älskar det!

Savusauna

Det börjar bli höst i luften nu, och vi kommer ta tillvara på alla tillfällen att kura ihop sig i en bastu!

Fönstermått

Behöver svensk standard ses över om vi ska ha vackra vyer i framtiden? Följande foton är tagna på 5 m avstånd från ett fönster med måtten 3000x1650, brösthöjd 450 mm. Fönstrets övre kant är därmed på 2100 mm. Vi har gjort ett experiment på vilken betydelse inramningen av en vy kan ha!

Projekt Snickerboa

Till snickerboa ränner ja’… och har det mysigaste gäst-, lek- & verkstadshuset någonsin! Detta projekt kommer komma alla i familjen till glädje genom sitt lekfulla program.

Mosaik

Mosaik för ofta tankarna till stora färgsprakande mönster, men kan också vara ett sobert inslag i exempelvis ett badrum.

Projekt Garage Modernism

Projekt Garage Modernism: Kunden har ett prefabricerat hus pågång med en specifik fasad med trä och falsad plåt (se referensbilder), och bad oss om hjälp med att rita upp ett kompletterande garage.

Våtslipad Betong

Vi ser allt mer betonggolv i hemmiljöer, där man helt enkelt låter grunden utgöra golvet i huset. Kallt och hårt kan tyckas, men det behöver det inte vara!

Linoljefärg

Linoljefärg är en naturprodukt och en levande färg som är tillverkad av linolja och naturpigment. Den kan användas på de flesta underlag och har en lång hållbarhet. Den passar fint både på fasader, möbelsnickerier och inredning och kan spädas med linolja eller balsamterpentin för att få olika täckande resultat.

Reflekterande Ytor

Imitera naturen för att skapa ett balanserat inomhusklimat!

Höga Dörrar

Proportioner kan verkligen göra skillnad om man tänker lite annorlunda! Ofta läggs ingen större vikt vid innerdörrarnas utseende. De ska passa in i hemmet och fylla sin funktion att kunna stänga om sig.

Växtbäddar

Klimatförändringarna är märkbara för många i år! Inte minst de som drabbas av de fruktansvärda översvämningarna vi kan läsa om. Konsekvenserna vi står inför kräver stora åtgärder, men många bäckar små…

Sedumtak

Tak täckta med gräs eller växter som lever är en uråldrig teknik. Sedumtaket har egenskaper som inte går att hitta bland några andra taktyper, och som passar väldigt bra även i modern tid i växande städer och de klimatförändringar vi står inför.

Projekt Cykelrörelsen

På uppdrag av Rikshem i Östersund har vi ritat upp 3 nya cykelförråd i ett område på Körfältet. Vårt svar på det är ett projekt som vi kallar Cykelrörelsen. Vi vill göra mycket mer än bara förvaring; vi vill uppmuntra cykelanvändningen med stöd av arkitekturen.

Trallrengöring

Dags att snygga till inför midsommarfesten? Att rengöra altanen är kanske inte det roligaste, men däremot både enkelt och miljövänligt, och med saker man har hemma!

Näträcke

Vi fortsätter med tema nät som inspiration! Vid val av räcken faller valet många gånger på metall eller glas. Man är ute efter transparens och ljus, men får samtidigt ett kallare och hårdare intryck, och ett glas som reflekterar och kanske till och med bländar. Därför vill vi även här slå ett slag för användning av nät! Ett snyggt, mjukare inslag i inredningen som ger utrymme för kreativitet!

Nät

Planerar du barnrum, har ett hus som är delvis öppet upp till nock, eller kanske vill ha ökat ljusinsläpp mellan två våningar? Här är en spännande lösning som vi ritat in i ett nuvarande projekt!

Träfasad

Träfasad kan ju verkligen vara allt annat än traditionell lockpanel, och kan sätta stilen på hela huset bara genom att leka med något så enkelt som t ex olika dimensioner och mellanrum. Inspireras och våga prova något lite annorlunda!

Projekt Orangeriet

Vad fantastiska glashus kan vara! Som säsongsförlängare för den odlingsintresserade har det fått sitt namn från apelsinen, orangeriet. Potentialen är enorm och för den som verkligen intresserar sig så kan ett orangeri bli ett fantastiskt rum för möten.

Bränt Trä- Shou Sugi Ban

Lite onsdagsinspiration! Bränd träpanel har sitt ursprung i den japanska tekniken Shou Sugi Ban som innebär att man bränner trä och får en yta som är vattenavstötande, vädertålig och som inte behöver ytterligare behandling.

Fönsterdesign

Karmlöst fönster designat av arkitekt Tommy Vince, Kärnvirke Arkitektur

Tilläggsisolering

Tilläggsisolering i äldre hus, hur ska man tänka då? Ca 85% av värmen försvinner ut genom taket, 10% genom väggarna och 5% genom golvet. Så vill man få valuta för pengarna samtidigt som man sänker sina värmekostnader lönar det sig bäst att börja med att isolera taket!

Trallbygge

Ska du bygga terrass i sommar? Då har vi ett tips!

Lerklining

Har ni hört talas om lerklining? Det har använts i tusentals år, bland annat till att täta och släta till timrade hus inför tapetsering. Materialet består av lera, sand, halm och vatten och ger ett putsliknande resultat som kan målas. Naturligt, tidlöst och väldigt vackert tycker vi!

Solskydd

Nu är våren här och solen kikar fram! Många hushåll hakar då på trenden att köpa kylanläggningar/AC. Det är en trend som också innebär en av de största kostnader tillika klimatavtryck ett hus kan ha på driften. Med anledning av det så vill vi slå ett slag för ett klimatvänligt alternativ, den passiva solskärmen!

Projekt Idyll Syskonhus

Detta är ett projekt för en barnfamilj. Kunden, Forsberg Fastigheter AB ville ha en enkel huskropp men med modernare fönstersättning och uttryck.

Projekt Annersia

Villan på "Annersia" är ett projekt som materialmässigt passade oss som handen i handsken! Storsjön i perspektivet, grönska och öppet landskap möter obehandlad fasad, lerklinade badrum, massivt trägolv, linoljebehandlad slätspontad innerpanel, skjutdörrar, plåttak och en kontemporär efterfrågan på gestaltning av huset som helhet. Det här är ekologisk funktionalism!

Projekt Nordanstig

Sommarhuset i Nordanstig är ett projekt som vilket sommarhus som helst. Tallskog, granitsten och havet på östkusten lade paletten för husets materialval