Journal

Löpande nyheter om våra projekt, under skissfas, byggfas eller färdigställande.

Fasadbelysning del 2

asadbelysning kan också kommunicera form och budskap. Tänk därför på detta innan ni investerar i fasadbelysning, vilket vi såklart tycker är extra kul såhär års! Ljus har den fantastiska förmågan att lyfta ett arkitektoniskt element i mörkret. Vet man vad man gör kan man därför använda det på lämpligt vis för att förstärka och lyfta en detalj.

Projekt Stuga Fjällviste

Vi är så stolta över detta projekt, vårt första signaturprojekt! Tillsammans med Jämtlandshus har vi fått möjligheten att med i princip fria händer skapa det som fjällvistelse betyder för oss.

Stör Som Stupränna

Stuprännan i kombination med det norrländska klimatet, det är en komplicerad relation! Lösningen tycks ofta vara värmekablar, men det är en förlegad och onödig insats i de allra flesta fallen. Framtiden är lägre resurskonsumtion och då gäller det att tänka ekologiskt för att hitta bra lösningar.

Projekt Nystarten

Projekt Nystarten – Här trycker vi på reboot och tar ett nytt grepp om denna rationella tegelkåk.

Projekt Nisses Bageri

Nu blir det andra bullar! Nisses hembageri i Åsarna som brann ner till grunden i våras har vi fått äran att rita upp igen! Det vi fick i uppdrag var att ge ett förslag på ett liknande funkishus med samma dimensioner som det som var innan, se före-bild sist bland bilderna. En kul utmaning att göra en nytappning och uppfräschning som gör att bageriet blir ett självklart besök både som lokalbo och genomresande!

Hikki

Vilken lyx det är att ta med badupplevelsen utomhus, oavsett väder och temperatur! En produkt som vi verkligen tycker om och som vi vill tipsa er om är Hikki-badkaret.

Projekt Fäbodhallen

Projekt Fäbodhallen finner ni söderut längs Storsjön, bland fäbodarna och den bondekultur som färgat terrängen. Här sker ett generationsskifte och sonen tar över barndomstorpet. Gammalt ska möta nytt, men med stor respekt för det som är.

Plintgrund

Plintgrund! Så vackert, så simplistiskt, så hållbart. Betong är en av de största utsläppsbovarna på ett bygge. I de allra flesta byggen ackumuleras det till grunden. Valet av grund blir därför en vattendelare för ditt nästa projekt, ett enormt utsläpp eller en ansvarsfull minimerad.

Projekt Timmerrevolutionen

Projekt Timmerrevolutionen har utvecklats tillsammans med en växande familj som under projekttiden blev en till, och därmed blev behovet av fler sovrum desto mer angeläget! Fastigheten som ligger i Åre kommun är spännande i det avseendet att den genomgått så många förändringar, som sig bör när det talas om hus som har många år på nacken.

Färgad lerklining

Tidigare har vi skrivit om hur lerklining i århundraden använts som isolering och underlag för tapetsering i svenska timmerhus. Idag har vi andra effektivare lösningar för just det, men det finns massa argument till varför lerklining är så bra och användbart än idag!

Projekt Ladugården

Detta är en nyproduktion av en stor ladugård som rymmer, ja, det mesta! I byggnaden ska det nämligen drivas nya verksamheter.

Natur & Arkitektur

Oavsett hur fantastisk arkitektur i sig kan vara, så spelar även omgivningarna en väldigt stor roll! När vi jobbar med nya tomter så brukar det första vi säger vara: bevara träden!

Projekt Livfullheten

Det här är navet för ett aktivt friluftsliv och en vardag med småbarn, där funktionalitet är a och o och har legat till grund för utformningen av planlösningen.

Hängrännor

Hängrännans konstruktion är komplex i vårt jämtländska klimat. Växlingen av kallt och varmt vintertid skapar det välkända fenomenet av stora isbildningar som böjer, förstör och sliter av hängrännorna. Så varför har vi ens dessa hängrännor?

Projekt Drängtorpet

Strax utanför Östersund, bland ängar och gamla timmergårdar, med vyer mot både sjö och snöklädda fjäll, ska denna pärla Projekt Drängtorpet med tillhörande garage uppföras!

Kurvatur

Kurvaturer i plan: en rum i rummet-indelare. När man pratar om öppen planlösning så är det ofta en sömlös koppling mellan rum man eftersöker, med möjligheten att kunna gå mellan två delar av byggnaden utan att öppna dörrar eller andra avskiljande element. Ofta kommer dock frågan på tal om hur man skapar rum i rummet. För det är ju ändå behagligt, samtidigt som det ger volymerna en dynamik och mångsidighet, när man kan skärma av och få lugnare och mer aktiva ytor.

Projekt Kägeltorpet

På en sjötomt i Sandvikens kommun ligger denna charmiga gamla kägelbana som idag är fritidshus.

Förnstersättning

Fönstersättning kan ibland vara bland de svårare momenten när vi ritar hus. Det är många parametrar att ta hänsyn till, som till exempel hur de förhåller sig i rummen så att det blir lättmöblerat, hur de ramar in vyerna, hur de linjerar med varandra på respektive våning och hur de, oavsett symmetri eller asymmetri, skapar en balanserad exteriör.

Färgsättning Interiört - del 3

Fredagsinspiration – tredje och sista delen av tips kring färgsättning interiört! I den här bildserien har man gått all in på färg både på väggar och i tak.

Färgsättning Interiört - del 2

Vi har varit inne mycket på skapandet av olika rumsligheter i våra senaste inlägg, och färg är både ett ekonomiskt och enkelt sätt att skapa konstraster och häftiga miljöer med om man tänker lite utanför boxen!

Färgsättning Interiört - del 1

Valet av att färgsätta ett rum påverkar hur vi upplever rummen. Medveten applicering kan skapa magiska upplevelser när perspektiven och rumsförståelsen förvrängs. Med färgsättning kan man korrigera rum till de önskemål man eftersträvar.

Projekt Kontrasten

På Frösön bland åkerholmar och hästgårdar kommer detta projekt nu börja ta form, ett projekt lika kontrast- och livfullt som sin omgivning. När vi adderar dynamik till arkitekturen så skapar vi samtidigt ett resultat som ger olika upplevelser beroende på perspektiv över tid. Det håller nyfikenheten vid liv!

Regntunna

På många platser runtom i Sverige råder det årligen vattenbrist under sommaren och ett enkelt men bra tips som både sparar på pengar, vatten och miljön är regntunnan.

Projekt Kvistad

Här har vi en kul liten abstraktion som fäst sig på ett hus från mitten av förra seklet. En ny farstukvist, som ersätter den gamla och som ger en större hall och som resultat ett större kök. En volym som flirtar med den vinkel som arkitekten då införde för livfullhet, som vi idag plockar upp!

Gärdsgårdsrum

Gärdsgård som rumsbildare - När det kommer till staket bör man komma underfund med vad syftet med staketet är och fokusera på ytor där det verkligen tjänar ett syfte. Genom att göra det kan man undvika att investera där det inte har någon effekt och betydelse och i stället lägga kraften på där det tillför något berikande för upplevelsen.

Projekt Pergola Ratio

Visst börjar vi alla gå i sommartankar! Timmar på altanen med familjen barfota runtomkring. Den där gassande solen. Just det ja…skugga!

Diffusionsöppet

I de allra flesta av våra projekt brukar vi föreslå en diffusionsöppen väggkonstruktion, något som inte alltid är känt av alla men en självklarhet för oss. Varför?

Projekt Gemenskapen

Inramat av Jämtländsk natur ligger detta fritidshus, som tillsammans med omkringliggande fastigheter ägs av närmsta släkten som gärna spenderar tid tillsammans här på somrarna. Därför fanns det önskemål om en tillbyggnad som rymmer ett rejält matbord som många kan samlas kring och även att frigöra yta och möjlighet till förvaring i det lilla köket.

Alnarp Cleanwater Technology

Många gånger vid ny- och ombyggnation ska nytt avlopp in. Vi brukar rekommendera våra kunder som har enskilt avlopp att överväga Alnarp Cleanwater som är en teknologi som jobbar med kretslopp och mikroorganismer.

Projekt Sidledes

Pragmatiskt och lösningsorienterat projekt som mötte kundens redan färdiga utkast. I det här fallet hade kunden det bästa kvittot någonsin, nämligen en granne som redan byggt ett nästintill identiskt projekt. Har man möjlighet att vara i och känna på hur en potentiell utbyggnad känns och är nöjd med det, då är det bara att köra!

Badrum - badkar

Ett enkelt men tänkvärt tips när man planerar badrum med badkar! Placera blandaren på väggen vid mitten eller lite på sidan av badkaret, eller om man har gott om plats, våga ta ut svängarna och ha badkaret ståendes mitt i rummet med en golvblandare!

Projekt Havsbrisbranten

Här kan vi snacka vyer! För att åstadkomma en häpnadsväckande upplevelse valde vi att alternera mellan stort och litet. Stort för vyer, vidder för gemenskap, lugn och närvaro kontra litet som får stå för rörelse och pragmatism till förmån för det stora.

Tallegren

Sidobord till soffan, sängen eller grönskan. Nu smyglanserar vi denna första del i vår begynnande möbelkollektion!

Projekt Hemlyckan

Projektet som är fyllt av kärlek, till huset, till familjen och närvaron i livet! Det här projektet kan säkert många känna igen sig i under det gångna året. Grundad i att hemma är bäst och en vilja att investera i det man har nära. Villan som får det där lyftet och blir ett paradis!

Ängsmark

Landskapsarkitektur och arkitektur går hand i hand. Vi delar ofta med oss av tankar och tips även kring utomhusmiljön när vi ritar upp nya projekt till våra kunder.

Projekt Fotberöring

Just denna stuga är från en tid då stugorna hade en annan skala än vad vi börjat bli vana med i fjällen idag. Det är en stark kvalitet. För här sitter man nära varandra, hopträngda kring matbordet, mormor bredvid barnbarn, vuxen med ett par sprudlande barnfötter som viftar med tårna mot låret.

Fönster

I en riktigt bra fönstersättning använder man bara fönster där det behövs och skapar upplevelser. För att lyfta upplevelsen måste man också vara disciplinerad med att inte addera fönster, ibland gäller faktiskt uttrycket ”less is more” även här!

Rumsavdelare

Att syskon som delar rum ibland stör varandra eller blir osams om exempelvis städning är nog oundvikligt. Det här är en smart lösning som vi tror kan underlätta!

Projekt Funkisplusett

Projekt Funkisplusett [funkis+ett]: ett renoveringsprojekt med fokus på en tillbyggnation. Målet var att addera ett sovrum till och se över köket på detta karaktärsrika funkishus.

Stuga Fjällviste

Här är den interiör vi föreslår till vår fritidshusmodell Fjällviste. Vi har lagt mycket tanke på funktion samt sunda material som ska hålla länge!

Projekt Gotlandstillflykten

Projekt Gotlandstillflykten är ett projekt som talar sitt eget språk! Hit vänder sig familjen för att få lugn, ro och tid tillsammans på en av Sveriges vädersäkraste platser.