Tjära

Exteriör

Användandet av tjära går tusentals år tillbaka och är en av de tidigast kända metoder för att bevara trä, och den håller måttet än idag! Kådan som finns i trädet är naturens egna skydd mot röta och mögelangrepp och utifrån den kunskapen har man producerat tjära på samma sätt i alla tider.

Trätjära framställs genom torrdestillation av hartsrik furu, det vill säga furu rik på kåda. Hartserna separeras från kolet och ger tjäran dess unika egenskaper och karaktär.

Traditionellt används det för att behandla spåntak, timmerstugor och fasadpaneler, men även för att måla staket, stolpar och bryggor där man önskar en lättskött och hållbar ytbehandlingsmetod.

Högkvalitativ tjära ger en sirapsgul kulör, men många föredrar idag en svart fasad. Då kan man tillsätta färgpigmentet kimrök eller bensvart för att få den djupa svärta man ofta förknippar tjäran med. Det finns många varianter beroende på användningsområde, men gemensamt har de att det är en förnyelsebar och miljövänlig produkt som även är skonsam mot träet och människan, och med den karaktäristiska doft som inte går att ta miste på!

 

Foton: @karnvirkearkitektur