Fasadbelysning Del 2

Exteriör

Fasadbelysning kan också kommunicera form och budskap. Tänk därför på detta innan ni investerar i fasadbelysning, vilket vi såklart tycker är extra kul såhär års! Ljus har den fantastiska förmågan att lyfta ett arkitektoniskt element i mörkret. Vet man vad man gör kan man därför använda det på lämpligt vis för att förstärka och lyfta en detalj. Använt på fel sätt kan ljuset göra det motsatta, ta över och bli ett definierande element i sig själv (se sista bilden). Bild 2-3 visar på ett och samma hus ett tydligt exempel på skillnaden mellan en mjuk belysning som med dold ljuskälla lyser upp stora partier av fasaden, och hur en stark belysning kan blända och skapa stora skuggområden.

Om du inte är proffs på detta så spela säkert och satsa på indirekt ljus med bred och mjuk spridning. Skydda dessutom ljuskällan för att undvika bländning. Rikta lamporna mot reflektionsytor såsom stora väggpartier, tak, takutsprång, träd, berg eller annan vegetation för att skapa en rumslighet och inbjudande känsla.

Kontakta oss om du vill ha hjälp! 

Bild 1: lampgallerian.se, bild 2-3: trivselhus.se, bild 4: norlys.no, bild 5: hidealite.com, bild 6: hemnet.se, bild 7: pinterest.se