Projekt Kontrasten

Nybyggnation

Här kommer vår variant med koppling till det senaste inlägget om kurvaturer i plan.

På Frösön bland åkerholmar och hästgårdar kommer detta projekt nu börja ta form, ett projekt lika kontrast- och livfullt som sin omgivning. När vi adderar dynamik till arkitekturen så skapar vi samtidigt ett resultat som ger olika upplevelser beroende på perspektiv över tid. Det håller nyfikenheten vid liv!

Vi lyckas med detta genom att addera olikheter överallt där det går, samtidigt som balans och harmoni bibehålls. Detta återfinns i fasadens textur, med olika bredder i ett oregelbundet mönster; i fönstersättningen som är lika i proportioner men stängd från entrésidan och öppen från andra. Det finns i höjd; mellan lågt och dämpat och öppet till nock. Det finns i den rumsliga fördelningen; en generös öppen social del med kök och vardagsrum som vetter mot sol och altandäck. Välkomnande för gäster och umgänge, men som samtidigt utan söm länkas ihop med en mer tillbakadragen intim familjedel.

Kurvaturen i huset bidrar även den till en spännande arkitektur. Från köket erbjuds ingen insyn till rummet på andra sidan, ändå är det helt fritt fram att promenera emellan. Fritt från bärande element har vi kunnat leka med rörelsemönster och det teatraliska i hur rum presenterar sig utan att kostnaden blir oproportionerlig. Det ger upphov till något annorlunda i form av korridoren i sig, lerklinad och mjuk men också den biblioteksdel som finns i anslutning till teverummet, med stora välvda detaljer.

Detta är ett projekt som kommer förgylla livet för de som har förmånen att spendera tid här! Och med sin ödmjuka placering så hoppas vi att det kommer förgylla sin omgivning lika mycket!

Projektansvarig arkitekt: Tommy Vince, Arkitekt MSA
Ansvarig entreprenör: Holms Byggtjänst i Jämtland