Kopparplåt

Byggnadsvård

Idag vill vi inspirera med en detalj från en torprenovering vi gör i Sörmland! Det är ett småskaligt byggnadsvårdsprojekt där vi renoverar med traditionella metoder enligt konstens alla regler, men där vi också lägger krut på detaljerna med material som kommer åldras vackert och hålla i generationer. 

Traditionellt sett använder man sig av exempelvis lackad eller galvad vindskiveplåt på taken, men här har vi experimenterat med kopparplåt! Taket har först lyfts 40 cm för att få in ordentligt med isolering och sedan har de gamla handslagna enkupiga tegelpannorna lagts på igen. Kopparplåten lös först upp som en stark kontrast till pannornas åldrade patina och den putsade fasaden, men redan efter ett par månader har den börjat ärga och resultatet blir otroligt fint! I väder och vind kommer kopparfärgen skifta i färg i nyanser av grön, svart och orange och det smälter in så väl med de gamla tegelpannorna!

Det är precis det här vi menar när vi pratar om levande material som åldras vackert med tiden! Material i sin renaste form som tillåts att förändras och som på rätt plats bara blir bättre och bättre!

Bild 1-2 är när kopparplåten precis kommit på taket och bild 3-4 är 2 månader senare.

Foton: Kärnvirke Arkitektur