Karmlösa Fönster

Innovation

I samarbete med Ryds Glas har vi tagit fram en ny innovativ monteringsmetod av karmlösa fönster.

Karmlösa fönsterkassetter är både billigare, installationsmässigt enklare och bättre rent hållbarhetsmässigt – eftersom tekniken kräver mindre material, och dessutom gör det enklare att återbruka glasen. Metoden är en kombination av tejpning och limning, där tejpen håller glaset i rätt position under härdningsprocessen. Glaskassetterna limmas på trästommen och kläs sedan in bakom ytterpanelen så man får en helt sömlös övergång.

Fönstren är alltså fixerade och går inte att göra öppningsbara – men går utmärkt att kombinera med vanliga öppningsbara fönster där man bygger in karmen för att få ett enhetligt resultat!

Vid renovering eller ombyggnation kan fönstren dessutom skäras bort och återanvändas utan exakt måttanpassning, så länge det nya fönsterhålet är lika stort eller mindre så passar det eftersom det går bra att överlappa.

Det sparar mycket pengar och arbetstid att använda sig av denna metod. I en färsk budgetkalkyl i ett av våra pågående projekt sparade kunden 200.000 kr – en tredjedel av fönsterbudgeten om man hade använt sig av traditionella fönster.

Tillsammans med Ryds har vi utvecklat och förfinat metoden och fått den validerad av limleverantörens forskningsteam i Schweiz. Vi är stolta att vara del av den här utvecklingen! Vill du också vara med? Kontakta oss för ditt nästa projekt!

Foto 1-2: @karnvirkearkitektur, foto 3-4: @henrikljusberg