Folkets Pris 2023

Arkitekturgalan

Folkets arkitekturpris 2023!

Kärnvirke Arkitektur har i samarbete med Östersunds-Posten utsett årets vinnare av Jämtland/Härjedalens arkitekturpris, där folket har fått nominera och rösta på sin favoritbyggnad.

Vinnaren, som delar topplistan med Rådhuset i Östersund och Vemdalens kyrka, är denna lilla kvarnstuga i Åre!

Den befintliga stugan stod färdig år 1943, men långt innan dess fanns det en kvarn på platsen som det finns spår av än idag. Det gamla kvarnhjulet av sten agerar idag trappsteg upp till entrén.

Familjen som äger stugan köpte den 2011, då var marken i dåligt skick och sluttade, och delar av altanen hade rasat ner i Ullån. Två vuxna och två barn samsades om 15 kvadratmeter med loft, samtidigt som de satte igång en omfattande renovering där de stöttat upp marken och återställt stugan till ursprungligt skick. Oräkneligt med tid och energi har investerats, och familjen har gjort allting själva och för hand. Under åren har de dessutom uppfört ännu en byggnad som de timrat själva, och kvarnstugan fungerar numera som gästhus.

 

och ett läge som är svårt att hitta någon annanstans. På våren dånar forsen utanför köksfönstret när snön smälter, här har det duschats i vattenfallet och dricka kan man göra direkt ur ån. Ägarna har haft stor respekt för platsen och dess historia, och även det nybyggda har fått följa byggnadskulturen.

En värdig vinnare! @mountaincabinare

 

Foto 1 & 6 : privat @mountaincabinare, foto 2-5 & 7: @karnvirkearkitektur

@ostersundsposten
@annakarin_pa_op
@karnvirkearkitektur

Husen som fick flest röster: (källa: Östersunds-posten)

1) Kvarnstugan, Åre: 54 röster
2) Rådhuset i Östersund: 47 röster
3) Vemdalens kyrka: 39 röster
4) Markusgården, Skyttmon: 38 röster
5) Lillsjöhögens stavkyrka: 37 röster