Natur & Arkitektur

Oavsett hur fantastisk arkitektur i sig kan vara, så spelar även omgivningarna en väldigt stor roll! När vi jobbar med nya tomter så brukar det första vi säger vara: bevara träden!

Vi anpassar gärna arkitekturen efter tomten istället för tvärtom. Det är så mycket värt att ha den där väldoftande häggen som svajar utanför köksfönstret, eller björken som skyddar sovrummet mot den gassande solen. Växlighet är det som skapar rum utomhus, och ger variation och liv till tomten. Det kan till och med höja arkitekturen!

Att jobba med topografin och låta naturliga kullar och klippor bevaras är också något att tänka på, och att undvika att plana ut mer än nödvändigt. Ofta ser vi områden med nyproduktion där allting jämnats med marken och kvar är stora platta ytor med kvadratiska gräsmattor. Det tar många år innan planteringar växer upp och ger en lummig hemtrevnad i och kring trädgården.

När vi jobbar fram en planlösning tänker vi alltid utifrån de förutsättningar som finns på tomten och placerar hus och rum utefter vyer, skugga, sol och vind, där växtligheten har en stor betydelse i samtliga aspekter.

För dig som nybliven tomtägare brukar vi därför alltid tipsa om att spara så mycket som möjligt för att sedan bestämma vad som behöver tas bort när vi närmar oss en färdig husdesign!

Bild 1: Patrik Windisch Arkitektur, bild 2-3: Inga & Kalle Oikari, bild 4: Karen Kjærgaard, bild 5: Birgitta Wolfgang Bjørnvad