Ritning av södra fasaden. Projekt Rondellplanen av Kärnvirke Arkitektur.

Projekt Rondellplanen

Renovering

Gamla timmerhus har alla något gemensamt; de är rätt svåra att få till planlösningar på för att passa de kontemporära behov vi har som familj på fler än 4. Dimensioneringen av timmerstockar och hur man organiserat timmerhus genom åren skapar rum i fil, eller i anslutning till varandra. I mindre hus är det ofta fyra volymer i en rektangel, som skapar en planlösning där man kan gå runt i en cirkel, som i en rondell. Och så har vi större hus som gå mot slott, som också har den rumsfördelningen att man passerar igenom rum för rum.

I detta projekt var önskemålet att få till fler rum på övre plan utan att behöva gå igenom varandras sovrum. Ett tankesätt för att lösa geometrin är att försöka ta upp trappan i mitten av huset för att sedan skapa rum utifrån den. Men i gamla hus finnes ofta murstockar och ventilation genom centrum och då måste man acceptera att trappan ligger i en kvadrant och sedan försöka hitta en passande korridorslösning som leder in till centrum. Med den accepterade förlusten så gäller det att hitta andra möjligheter, såsom en läshörna eller en kontorsplats.

Detta projekt ger alla familjemedlemmar ett eget sovrum, och dessutom tonåringarna en lyxig balkong som de kan dela på en sensommarkväll med vyer mot Åre! 

Projektansvariga arkitekter: Tommy Vince, Arkitekt SAR/MSA & Elin Ouchterlony, Arkitekt SAR/MSA