Slam & Linoljefärg

Färgsättning

Generellt när vi pratar färg för utomhusbruk såsom fasader så står det mellan slamfärg och linoljefärg. De är båda miljövänliga och bra för underlaget, men det finns några saker som skiljer dem åt!

Gammalt tillbaka målade man ofta med slamfärg då det kräver en något grövre träyta. Det lämpade sig därför till ohyvlade träpaneler och timmerhus. Falu rödfärg är ett exempel på en slamfärg, och det är ju lite av svensk kulturhistoria på burk då den prytt våra fasader i närmare 400 år. Den är dessutom enkelt att måla med även för amatören.

Linoljefärg använde man traditionellt sett på hyvlade ytor såsom foder, dörrar, fönster och verandor. Den är lite mer trögmålad men ger ett fint resultat och går även bra för inomhusbruk. Liksom slamfärgen är den lätt att borsta och skrapa när det ska målas om, och tåls att måla ovanpå flertalet gånger utan färgborttagning. Linoljefärgen har med tiden framställts på lite olika sätt vilket resulterat i att det finns sorter av bättre och sämre kvalité beroende på tillverkare. Var noga med att kolla så att linoljefärgen består av 100% kokt linolja med äkta pigment, och utan tillsatta lösningsmedel.

Den båda färgerna är klart bästa alternativen för traditionell målning utomhus, då de tränger in i träet, vårdar och skyddar det mot väder och vind, åldras fint och håller länge!

Bild 1: @delinarkitektkontor, bild 2: @alvhem, bild 3: @vingstorp