Projekt A.O

Vindskydd i Lofsdalen

Projekt A.O : A-frame i kurvatur, paradoxalt och fullt av dynamik. Ett vindskydd uppe på kalfjället på berget Hovärken i Lofsdalen. Det här är nya mötesplatsen för fjällentusiaster som besöker MTB-, skid- och vandringleder som korsar Panorama! Tillsammans i en cirkel, mot en solvarm söderliggande fasad, framför en eld eller i den slutna vindskyddsdelen tillsammans med en värmande kamin, omgiven av vackert grånad kärnfurupanel. Det här är så mycket Kärnvirke Arkitektur det kan bli!

Dynamiken hittar man i medlingen mellan A-frame-stommen och den kurvade formen. A-frame som fick sitt stora genombrott efter andra världskriget när soldaterna återvände hem till USA. I jakt på en enkel boning till minsta möjliga kostnad så spred sig denna konstruktionsmetod med 3 reglar som tillsammans bildar ett A. A-frame:n blev en symbol för det pragmatiska, avskalade och sunda. Det är melodier som spelar vackert för oss!

Vi släpper på dock lite på begränsningarna och sätter istället A-ramarna i en halvcirkel. Formen blir dynamisk och bildar en kontrast mellan en budgetstomme och en form som förknippas med komplexitet och höga kostnader. Det är en förmån med kurvatur, men med denna enkla konstruktion så blir den billig. Lyx till folket!

Öppen mot norr, med möjlighet att ta skydd under taket eller dra för med skjutpartier som löper längs fasaden. Stängd mot söder för att ge en varm solgrop. Med inspiration från #nollacabin av Studio Mr. Falck @robinfalck, och med vår exponerade stomme som påminner om en hässja kommer detta bli ett vackert inslag i fjällmiljön!

Kanske kan man göra ett hus av det här någon dag!?

Projektansvarig arkitekt: Tommy Vince, Arkitekt SAR/MSA & Mårten Skoglund, Konstruktör

I samarbete med Vision Lofsdalen & JBR