Ljuskällor, illustration över olika ljuskällor i ett rum. Allmänbelysning, punktbelysning, stämningsbelysning.

Ljuskällor

Interiör

Rätt ljus på rätt plats är viktigt!

När man pratar ljuskällor så brukar man dela in det i 3 kategorier: allmänbelysning, punktbelysning och stämningsbelysning. Vi vill även lyfta en fjärde kategori: dagsljus!

Dagsljuset tar vi ofta för givet. Att ha ett bra ljusinsläpp, och gärna från flera väderstreck, gör stor skillnad för vår sinnesstämning och hur vi upplever hemmet eller vår arbetsplats.

Dagsljuset har en djupare betydelse, bortom det rent praktiska i att det är en slags belysning. Det är starkt sammankopplat med vår biologiska dygnsrytm och mående. Ljuset och mörkret är lika viktigt; ljuset ger oss energi, och mörkret hjälper kroppen att komma ner i varv och vila. Den påverkan det har på oss är svår att efterlikna med hjälp av artificiell belysning och därför är det viktigt att tillgodose bra naturligt ljus.

ALLMÄNBELYSNING

Mer eller mindre alla rum bör ha en allmänbelysning. Här lämpar sig taklampor, som ger en jämn ljusspridning över hela rummet. I hemmet är det bra att kunna tända upp ordentligt för att få översikt, eller exempelvis för att underlätta städning.

 PUNKTBELYSNING

Detta är en mer riktad belysning, som kan bestå av en läslampa, skrivbordslampa eller riktade spotlights med syfte att belysa en detalj/möbel i hemmet eller ge bra ljus vid läsning och arbete.

STÄMNINGSBELYSNING

Stämningsbelysning kan likställas med ”mysbelysning”, som kan vara mindre dimbara lampor, ljusslingor och levande ljus.

 

När du väljer lampor, tänk på vilka miljöer och atmosfärer du vill skapa! Olika rum har olika behov. Behöver det vara dimbart ljus? Ska det vara varmt eller vitt ljus? Vad är en lämplig ljusstyrka?

Det är optimalt att ha minst en ljuskälla per kategori i varje rum, allra helst 5-7 stycken olika ljuskällor för att ha en god variation.

 

Bild 1: 9602 @nordiskagalleriet, bild 2: Mirja Brillman för @trendenser